włoska restauracja Kraków centrum

Świetna włoska restauracja
Chcesz dobrze zjeść? Spośród wielu możliwości, które oferuje kuchnia europejska na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, połączeń i duża porcja składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Standardowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Klasyczne jedzenie włoskie

Pasty są bazą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do makaronu. menu ze świeżymi produktami Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony nie są w stanie się znudzić.

Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona pizza włoska to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również canelloni, gnocchi, ravioli oraz liczne desery – takich jak granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *