Restauracja Karmelicka Kraków

Dla większości ludzi na całym świecie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, ale równie poprawnie znane są z pysznej kuchni. Tak w związku z tym, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby w następnej kolejności oznajmić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak dobrego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

restauracja włoska Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś nadzwyczajną tożsamość. Jednak ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki i style gotowania i ewoluowała w coś zupełnie innego. Na przykład niektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki stosowane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Fundamentalna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, jakie tworzą podwalinę kuchni włoskiej, to jego łatwość oraz pasja i na tym przede wszystkim opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość czy też skomplikowane techniki gotowania.

Co wnikliwie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz kolosalnej rozpiętości makaronów, dwie koronne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

Kultura jedzenia – też do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Zwykle posiłki są długie, albowiem uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed kluczowymi posiłkami. Później zachodzi „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” i składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno może być podawane wspólnie z daniem głównym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *